"Twingly statistik"

tisdag 11 februari 2020

Promenader....hundfostran...





+3 grader men det är väldigt kyliga hårda vindar så det känns kallare ute



Och det var ett herrans liv på de där fåglarna





Väntar på matte. Vi ska gå långpromenaden..



....kollar in en äldre shih tzutik. Hon ser alltid så fisförnäm ut där hon trippar fram med nosen i vädret. Vi ser henne nästan varje dag



...kollar in ett gäng ungar som skriker och busar på skolgården




Här i början av vår promenad blir jag jätteskraj för plötsligt smäller det som attan. Vet inte om det är någon som kastar smällare? Hur som helst kunde jag inte koppla av på hela  långpromenaden utan jag ville bara hem till tryggheten så fort som möjligt...







Bild från AB

I kväll kl 21.00 visar SVT1 dokumentären Alexandra och alla hennes hundar. Matte har sett avsnittet på SVTplay och även läst en massa negativa kommentarer om Alexandras hundfostran och metoder i sociala media. Matte säger att flertalet av de som hatar, hotar och kritiserar Alexandra har inte en susning om vad det handlar om och skulle aldrig själva kunna hantera dessa hundar. De flesta av de här hundarna har varit mycket farliga aggressiva hundar som hade avlivats om inte hon hade tagit hand om dem. Mycket orättvis kritik alltså!

Matte håller också med Alexandra om att hundägare som får problem med sina hundar har ofta förmänskligat hunden och respekterar inte hunden och dess naturliga beteende. Många hundägare vågar inte ställa krav på sina hundar och tyvärr väljer alltför många fel hundras oftast på grund av okunskap. Hunden får inte utlopp för sina särskilda egenskaper och det den är menad  att arbeta med.

Matte har själv utbildats av och jobbat med Anders Hallgren i flera år och använder själv mjuka metoder i sin hundfostran och kan förstås ändå ta tag i sina hundar om det behövs för att tillrättavisa eller hindra hunden att göra något otillåtet. DET ÄR INTE MISSHANDEL! Och självklart måste hundar ha krav och regler att rätta sig efter. 

Matte har själv genom åren tagit hand om ett flertal omplaceringshundar, som har varit lika med övergivna problematiska könsmogna hanhundar som genom kärleksfull fostran, lydnadsträning och passande aktiviteter blivit hundar som kunnat vistas i sociala miljöer utan att ställa till problem.
Straffa aldrig hunden när den gör fel utan beröm i stället när den gör rätt. Tid och tålamod och att jobba på hundens villkor är det viktigaste. Jämför aldrig hundar med varandra!




Matte måste vara mer bestämd mot mig än vad hon kan vara mot Albin men självklart har vi regler att följa båda två. Jag hade stort självförtroende redan när jag kom till matte medan Albin var skiträdd för precis allting. Han är jättekänslig för både röst och rörelser så matte har verkligen fått tänka sig för eftersom vi bor under samma tak. Idag kan man inte tro att Albin är samma hund som tidigare. Han är lugn, nyfiken och social. Nu älskar han människor och vill gärna fram och hälsa. Det kan inte jag påstå att jag är så förtjust i även om jag inte har något emot dem.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar