"Twingly statistik"

måndag 28 februari 2022

Promenader....skimning

 




Här fanns det inte mycket snö kvar precis....




...men desto mer här




Det blåste mycket kalla vindar på förmiddagen







Och så var det min tur att ta långpromenaden




Det var dags att slänga en massa förpackningar igen....





När det var dags för eftermiddagspromenaden var Albin inte det minsta pigg på att gå ut. Det var knappt att han orkade lyfta på huvudet när matte ropade på honom




...så matte tog ut mig först. Det doftar god mat från någon lägenhet känner jag



Här brukar vi inte gå...



Jaha, de börjar få färg på nya förskolan ser jag, men ser den inte lite väl mörk och tråkig ut?



Längs med den här gångvägen finns det alltid en massa spännande dofter









Det hamras och bankas på förskolebygget så det står härliga till...




De mötte en äldre man som beundrade Albin men han var väl inte så intresserad av det direkt. Det visade sig att mannen tidigare hade varit hundförare i det militära och haft en del schäfrar...




Det här var intressant och måste noga undersökas.....




Det har varit så folktomt ute. Det är i och för sig sportlov men ändå. Några grabbar spelar fotboll och så mötte de ett gäng tjejer i 10-11-årsåldern som hade åkt skridskor i ishallen men annars har det varit väldigt tunnsått med folk och inte en enda hund har vi mött på någon av promenaderna...Konstigt!




I lördags skulle Robban betala sina räkningar men det gick inte så bra. Han upptäckte att kortet var kapat och pengarna borta. Transaktionen hade gjorts i Singapore. Han polisanmälde det förstås. Polisen sa att det är väldigt vanligt idag. 

En bedragare kan använda en slags trådlös scanner för att läsa av dina kortuppgifter, t ex genom att passera eller ställa sig nära dig på stan, på bussen, tåget o likn. Skimning kan också ske i kortterminal på en bankomat eller obemannad bensinpump. Det gäller att vara mycket uppmärksam vid kortterminaler.

Och så kan kortet bli kapat vid köp på nätet.

I morse ringde han till banken och då visade det sig att bankens server hade hackats i helgen, så det var inte bara Robban som hade drabbats. Massor av transaktioner hade gjorts. Bankpersonalen sa att bank-id inte heller är !00 % säkert vid köp på nätet.

Nu har ju kunden bankgaranti men det värsta är att det kan bli långvarigt innan pengar kan återbetalas. Robban fick en massa papper som ska fyllas i och skickas in tillsammans med polisanmälan.


Matte har beställt ett varsitt SkimSafe kort som skyddar bank-och kreditkort mot trådlös skimning. Det är supertunt och ser ut som ett vanligt bankkort. Man har det i plånboken, mobilfodralet eller korthållaren tillsammans med sina kort. Det påverkar inte mobilen, magnetremsor eller chip på övriga kort och det är 5 års livslängd på kortet. En billig försäkring, eftersom skimningen ökar när du har bankkortet på eller med dig. 



Matte gillar inte alls det här kontantfria samhället, som breder ut sig alltmer...















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar