"Twingly statistik"

söndag 3 september 2017

Repris.....blodsocker....högertrafik





Gårdagen i repris, inte minst vad gäller vädret....Vi åkte med Robban efter frukost och var ute i trädgården fram till 14-tiden då det plötsligt började regna igen, precis som igår alltså




Pausvila efter den nödvändiga undersökningen av trädgården. Som vanligt vill jag inte ha den fuktiga gräsmattan som underlag. Det hade regnat under natten....



...och Albin intog sitt vanliga skuggiga gömställe







Då regnet kom stoppade Robban in oss i bilen. Han åkte till Lenas café och fikade medan vi var kvar i bilen. Det var riktigt skönt att ligga där för herregud så regnet vräkte ner.



Apropå caféet så när Robban kom dit igår fick han rycka in och ta hand om en diabetiker som var i byggnaden och skulle kolla på Miniatyrjärnvägen som byggs där. Han satt på en stol och var på väg att somna på grund av alldeles för lågt blodsocker. Hans fru (och övriga personer som fanns i närheten) fick nästan panik men just då kom Robban som en räddande ängel. Han sa till Lena att genast ge mannen en skiva vitt bröd med smör och ett par ostskivor på samt ett glas mjölk och en stund senare hade blodsockret ökat och mannen var piggare igen. Han och hans fru var oerhört tacksamma för hjälpen.

Det händer titt som tätt att Robban får rycka in när akuta sjukdomstillstånd eller skador inträffar så hans kunskaper från ambulansen och sjukvården har han verkligen nytta av eller snarare så har de drabbade som han hjälper det.

Tyvärr kan han inte jobba kvar inom yrket på grund av sina nackbesvär. Ett jobb som han trivdes alldeles utmärkt med och som han passar till.





Nu har matte läst ut "Aprilhäxan" av Majgull Axelsson som hon lånade på biblioteket. Boken ger en skrämmande bild av hur det såg ut i vård-Sverige under 50-60-talet när det gäller tragiska uppväxter, fosterfamiljer och vårdinrättningar. Boken handlar om fyra kvinnor, födda på 40-talet och oönskade av olika anledningar och hur de senare behandlades.

Boken kan uppfattas som lite rörig då det växlar mellan dåtid och nutid och mellan olika karaktärer men den är otroligt bra och svår att lägga ifrån sig.










Idag skulle mattes mor ha fyllt 100 år



Anna - Lena
1917 - 1984



.....och samma dag för exakt 50 år sedan då mattes mor  fyllde 50 år gick vi över till högertrafik i det här landet. Matte minns det så tydligt för hon tyckte att det var riktigt obehagligt när hon och hennes dåvarande make skulle åka från Tyresö där de bodde och till 50-årskalaset i Enskede och det var en bra bit dit. Det skulle komma många gäster under dagen och matte skulle sköta serveringen så hon var tvungen att ge sig ut i trafiken och vara där i tid. Det gick bra även om de mötte en och annan bilist som var över på fel sida. Det var faktiskt en spännande och historisk dag även om merparten av svenska folket var emot högeromläggningen. 

Det hade varit folkomröstning i frågan och drygt 80 % sa ett rungande "NEJ" men regeringen Tage Erlander hade ändå bestämt att så skulle det bli och så blev det.


Kungsgatan 3 sept 1967
Bild från AB





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar