"Twingly statistik"

onsdag 31 oktober 2018

Skönt väder...café....Halloween...




Promenad på eftermiddagen i jätteskönt väder, sol och 9 grader varmt

















Robban blev tvungen att hoppa in och ta hand om caféet i några timmar då Lena var på sitt ordinarie jobb. Många barn med sina far- och morföräldrar fikade efter besök på Miniature Kingdom så Robban hade att göra.










Varför firar vi halloween?
Vad betyder halloween?
Halloween kommer från engelskans ord All-Hallows -Eve, som betyder just Alla Helgons Afton och firas den 31 oktober. Ordet uppkom redan på 1550-talet och är idag känt världen över. Ej att förväxla med Alla Helgons Dag som har ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden och som firas lördagen mellan den 31 oktober - 6 november, en allmän minnesdag över de döda då vi tänder ljus och smyckar anhörigas gravar.
Halloween kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.

Halloween är framförallt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i skräckinjagande masker och går runt i omgivningarna där de frågar vuxna personer om de vill ha "bus eller godis".

Halloween blivit en mycket stor inkomstkälla för affärskedjorna. 
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar