"Twingly statistik"

fredag 4 oktober 2019

Kanelbullens dag...Djurens dag....




Morgonpromenad, +2 grader men uppehåll i alla fall. Det har varit skapligt väder hela dagen ända fram till 16-tiden då det först kom en ordentligt hagelskur och sedan regn...



Kollar efter Robban på parkeringen men det visade sig att han redan kommit och var ute på en morgonrunda med Albin...







Albin tittar långt efter en stor svart hund som passerade förbi. Vi har inte sett den tidigare..



Albin tar alltid i för kung o fosterland när han ska sprätta med bakbenen. Jag fick fullt med gräs på mitt huvud...









Matte hade bokat tvättstugan idag. Hon brukar ju alltid vilja tvätta på morgonen men eftersom hon var tvungen att ta hjälp av Robban så tog hon tvättpasset som började klockan 12 i stället. Medan maskinerna jobbade åkte vi till Kungsudden för matte ville fika eftersom det är kanelbullens dag. Caféet öppnar kl 10 och när matte o Robban kom dit drygt två timmar senare hade de sålt slut på alla de 400 kanelbullar som de hade bakat på morgonen. Nu hade de tur ändå för caféägaren hade nya bullar i ugnen. De behövde bara vänta i 6 minuter innan de fick sina jättegoda nybakade kanelbullar...



Kungsgården som ligger på Kungsudden byggdes av Gustav Vasa på 1500-talet. Senare blev Kungsgården en favoritplats för Karl XI. En jättefin och  välbevarad byggnad..Kungsudden har varit en naturlig festplats för Kungsörsborna vid valborg, midsommar etc. Numera drivs ett café i byggnaden. Hembygdsföreningen äger idag fastigheten.. Där är en underbar utsikt över Mälaren och Arbogaåns mynning.




Informationstavla som visar hur många byggnader det fanns på Gustav Vasas tid. Det Robban tyckte var ganska kul var att byggnaden längst ner till höger kallades för fruntimmersbyggnaden. Både matte och Robban tycker att det är intressant och kul med historia.



Vi gick en liten rastrunda på Kungsudden...









Albin måste ha blivit skrämd av någonting för plötsligt låg han under öppna spisen. Hur han nu lyckades komma under den för han är större än vad jag är och det är knappt att jag kommer under...Matte tror att det var någon fluga han har fått syn på. Han blir helt panikslagen av flygfän inomhus.




Det är inte bara kanelbullens dag idag utan även Djurens dag som vi nog tycker är viktigare.


Djurens dag, World Animal Day, är internationell temadag för att uppmärksamma djurrätt och djurskydd. Den startades 1931 av ekologer i Florens, Italien för att uppmärksamma att djurarter hotades av utrotning. Numera firas djurens dag för att påminna om vikten av djurens välmående och för att belysa djurens situation. Den 4 oktober är Den Helige Franciskus helgondag, därav val av datum. Han är djurens skyddshelgon.






.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar