"Twingly statistik"

måndag 7 oktober 2019

Underbart väder...frost.....ekollon....viktig bok




På morgnarna har det varit kallt och frost på marken....




....men annars har det varit underbart skönt väder hela helgen även om det blåste lite väl friskt i lördags. Albin har kört sina balansövningar....



Väntar på matte som är inne på biblioteket och hämtar en bok som hon hade reserverat



Matte kastar hushållssopor



Och så är de bjäbbiga dvärghundarna i farten igen



Albin tittar långt efter en mycket vacker stor schäfer. Vi har inte sett den här hunden tidigare men den påminde om schäfern som brukar ligga ute i sin trädgård. Albin var jätteduktig och gjorde inte minsta ansats till utfall....


Väntar på matte som är inne på Ica och handlar ett par saker. Vi fick ställa oss på andra sidan av gatan eftersom ett  arbetsfordon åkte och sopade gatan och trottoaren. Jag gillar inte så högljudda fordon. Dessutom satt en stor svart hund bunden där vi brukar stå så det var lika bra att vänta på avstånd.




Marken är täckt av ekollon. Matte har förbjudit mig att ta dem för de är giftiga för både hundar och andra djur. 

Ekollon innehåller stora mängder tannin som är frätande och kan orsaka inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skada njurar och lever.










Idag har vi gått tre långpromenader eftersom det var så skönt väder. Promenaden vid 13-tiden blev extra lång då vi gick i nya trakter som vi inte har gått i tidigare. 




Robban var tvungen att vila en stund. Han mår inte helt bra av den starka smärtlindrande medicinen




Alltid spännande att gå på nya ställen eftersom det finns så mycket intressant att upptäcka









Matte har läst "Dödstvätterskan" av Sara Omar. Författaren är född i irakiska Kurdistan men verkar nu i Danmark. En roman som handlar om kvinnoförtryck under islam. Det är en stark berättelse om en utsatt flickas liv, om hederskultur och mäns våld mot kvinnor. Ett ämne som är aktuellt även i Sverige. Författaren skriver modigt och personligt om ett kvinnoöde. En berättelse som bygger på Sara Omars egna erfarenheter.

I en by i irakiska Kurdistan föds en flicka som får namnet Frmesk. Faderns vrede väcks. Han önskade sig aldrig en dotter. Boken är bitvis riktigt ruggig och känslomässigt jobbig vad gäller behandlingen och synen på framför allt kvinnor. En mycket läsvärd och viktig bok som matte rekommenderar alla att läsa som vill få något hum om hedersvåldet.


Matte arbetade själv med och hade ansvar för en tonårsflicka under tidigt 90-tal i ett år, en flicka som myndigheterna hade tvångsomhändertagit från föräldrarna just pga hederskulturen så matte är insatt i problematiken men det är ändå svårt att sätta sig in i dessa flickors och kvinnors verklighet. För att dessa män och deras familjer flyttar hit så försvinner inte deras starka och vansinniga tro sedan generationer tillbaka..Konflikten med västvärldens leverne är stor och kunskapen här alltför liten....









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar