"Twingly statistik"

tisdag 25 november 2014

Hundhjälpen.....Save The Dogs.....





Matte har stört min nattsömn i flera nätter nu. I morse missade hon tvättstugan för att hon hade varit vaken mest hela natten för den besvärliga hostan.......

Idag var det riktigt skönt väder ute. Annorlunda var det igår. Då var det riktiga stormvindar och regnet vräkte ner. Matte och jag var knappast utanför dörren på hela dagen. Det blev bara de nödvändiga toabesöken.


Vi tog igen det idag……..



Jag fick nästa dra matte uppför backen i morse. Hon flåsade, snorade och hostade i ett.....




Här fanns många spännande dofter......

























Carina var här i någon timme på förmiddagen mellan hennes körningar och Robban var ledig idag men han var så dötrött efter de senaste dygnens jobb så han orkade inte göra någonting. Jo, han skjutsade matte till ICA och apoteket men det var väl allt…..













Matte sträckläste en bok igår, ”Renzo – berättelsen om en hund” som är skriven av hans husse.

Renzo är en f.d. gatuhund från Rumänien, precis som jag är och vi är tydligen lika gamla också. Vi hamnade på samma hundhägn hos Hundhjälpen i Rumänien och kom till Sverige förra året båda två. 

Renzo var och är mycket räddare för allting mer än vad jag var. Han var hackkyckling och hade mobbats oerhört mycket av övriga hundar. Han måste ha en skyddsängel eftersom han överlevde alla angrepp, skador och alla attacker. Nu är han hos en jättefin familj och har det bra han också och det känns verkligen skönt.


Vill man veta mer om hundlivet och varför det finns så många gatuhundar i Rumänien ska man läsa den här boken. Det är otroligt sorgligt att läsa om hur människor och djur behandlas i detta land…….Man blir beklämd säger matte......även om hon kände till misären sedan tidigare.......














Save The Dogs – Hundhjälpens samarbetspartner i Rumänien

Save The Dogs (STD) är en organisation vars mål är att förbättra situationen för gatuhundarna i Rumänien genom s.k. ”neuter and release”-program, d.v.s. steriliseringsprogram vilket är förordat av WHO sedan år 1990 som den mest humana och effektiva metoden för att minska gatuhundspopulationer. Organisationen arbetar även för att lyfta fram ansvarsfullt djurägande hos rumänerna och arbetar mycket med lagstiftning och opinion, från utbildning i skolorna till lobbyarbete inom EU. 
STD erbjuder även gratis sterilisering samt veterinärvård till lokalbefolkningens husdjur.



Sara Turetta


Organisationen bildades först år 2005, trots att Sara Turetta sedan 2002 hade varit verksam i Rumänien och arbetat för gatuhundarna. STD har sitt huvudkontor i Milano, Italien. Den världsberömda primatologen Jane Goodall är hedersledamot i STD. Hundhjälpen startade sitt samarbete med STD år 2005. STD samarbetar i sin tur med organisationer i Italien, Sverige, Finland, Holland och Schweiz.

STD omfattar idag två hundhägn i två olika städer i södra Rumänien: Cernavoda och Medgidia. Under åren 2088-2009, hade STD ytterligare ett hundhägn i Calarasi. I staden Cernavoda bedrivs även verksamhet där vanvårdade katter, hästar och åsnor omhändertas. Man har ca 35 anställda i Rumänien: veterinärer, hundskötare, chaufförer, hundfångare samt personer med administrativa uppgifter. En heltidsveterinär får ca 250-400 euro per månad i lön från STD, beroende på erfarenhet. En hundskötare får ca 100-150 euro i månaden. STD har dessutom en mobil klinik med vilken man kör runt i de närliggande kommunerna och utför steriliseringar samt ger gratis akutvård. Sammantaget så hade STD år 2011 utfört över 10.000 kastreringar i de olika städerna.



Hundhjälpen koncentrerar idag sitt samarbete främst med hägnet i Cernavoda.
Medgidia och den mobila kliniken
Calarasi

Texten är tagen från Hundhjälpens hemsida.















Hundhjälpen har i flera år vid denna tid haft en liten insamling till personalen för att visa vår uppskattning över deras arbete. Syftet är att kunna bjuda all personal, både från Cernavoda och Medgidia, på en julmiddag där de får äta gott och för en stund glömma allt lidande som de annars möter varje dag. För de flesta är det den enda gång under året som de besöker en restaurang. Vänligen sätt in ett bidrag på Hundhjälpens Plusgiro 355 425-0. Skriv ditt namn + julmiddag + PUL (om du vill att ditt namn ska synas i gåvoredovisningen). Tack för din gåva!



Matte har idag skänkt pengar till denna julmiddag. Det är personalen väl värda. De gör ett enastående bra jobb.

Matte bidrar också med en summa varje månad till de hundar som aldrig kommer att kunna lämna landet. De kan vara för sjuka, för aggressiva, för rädda eller av andra orsaker men de får mat och hjälp av Save The Dogs och Hundhjälpen på plats. Nu kommer den kalla vintern och då är det svårt för många.....







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar